Triggerpoint therapie

Hulp bij pijn, chronische pijn en vage klachten

Triggerpoint therapie kan je helpen bij pijn, chronische pijn en vage klachten. Een triggerpoint is een verkramping van een deel van een spier. De rest van de spier rekt bovenmatig uit. Je kent triggerpoints misschien wel als spierknopen. Door de verkramping is er plaatselijk sprake van zuurstoftekort en ophoping van afvalstoffen. Dat zorgt voor een pijnprikkel. Doordat de spier niet goed functioneert, veroorzaakt dit (chronische) pijn of vage klachten. Vaak op andere plekken in je lijf, dan waar het triggerpoint zit. Dus het kan heel goed zijn dat je last hebt van hoofdpijn, en dat de oorzaak in je schouders zit. Of dat je last hebt van je rug, terwijl de oorzaak in je bovenbeen zit.

In dit filmpje zie je een korte uitleg over triggerpoint behandelingen:

Zelfhulp bij pijn

Het mooie van triggerpoint therapie is dat je ook jezelf leert behandelen. Dat geeft je het heft weer in eigen handen. Tijdens een consult ga ik met je op zoek naar de oorzaak van de pijn in je lichaam. Als ik de juiste triggerpoint(s) heb gevonden, behandel ik deze. Vaak merk je daarna al enig verschil. Vervolgens leer ik je hoe je (enkele van) deze punten zelf kan behandelen. Omdat je jezelf tussentijds kunt helpen, is triggerpoint therapie heel effectief. In veel gevallen heb je genoeg aan een paar consulten.

Tussen de oren

Helaas is de kennis over triggerpoints bij veel artsen, behandelaars en onderzoekers nog onvoldoende aanwezig. Bij onverklaarbare pijn wordt daarom al snel naar een oorzaak gezocht in het psychosociale deel van de mens. Het zit “tussen de oren”. Vaak zijn triggerpoints echter (mede) verantwoordelijk voor de klacht of ze houden de klacht in stand.